Läs mer »
Vardagar 11:00 - 18:00 
Lördagar 11:00 - 15:00  
Söndag Stängt

 

Adress

Rådmansgatan 39 B
113 58 Stockholm

Tel: 08 612 60 60

stockholm@yamahapianocenter.se

Vad är Silent Piano?

Föreställ dig ett vanligt upprätt piano, eller flygel. När man spelar på dessa instrument kan alla i hela lokalen höra det oavsett om det är ett vardagsrum, en undervisningslokal eller en konsertsalong. Men tänk om man kunde sitta och öva i lugn och ro, utan tanke på omgivningen.

Det kan man nu. Med Yamaha Silent systemet inbyggt I sitt instrument kan man nu spela och öva i lugn och ro. När du aktiverar systemet sker en mekanisk justering som lyfter hammarna en aning så att de inte slår an själva strängen. Istället aktiveras en känslig optisk sensor som registrerar dina anslag och skickar signalen till en ljudmodul. Denna modul innehåller inspelade samplingar av en konsertflygel vilken skickar ljudet till dina hörlurar eller en fristående högtalaranläggning.

 

Se när ett Silent Piano används

Jamie Cullum

"It's genuinely a different experience playing the Yamaha Silent piano - put the headphones on and instead of feeling like the sound is being pumped into your ears it feels so natural, like the sound is dancing around you."

-Jamie Cullum

 

 

Vad händer inne i pianot?

När du trycker ned tangenterna med silent-funktionen aktiverad ställer en stoppmekanism in sig och hindrar hamrarna från att träffa strängarna. Genom att stoppa hamrarna alldeles innan de träffar strängarna gör stoppmekanismen att ett piano som spelas med silent-funktionen aktiverad har nästan exakt samma anslag på tangenterna som med akustisk funktion. Denna stoppmekanism är utrustad med dubbla, tjocka filtlager så att pianoljudet tystas utan att hamrarna skadas. Samtidigt som pianot är ljudlöst utåt registrerar optiska sensorer tangenternas rörelser och annan information och omvandlar dem till digital information med hjälp av en tongenerator.

Digitalt samplat akustiskt ljud skickas sedan till stereohörlurar så att pianisten kan lyssna utan att någon annan hör. Yamahas Silent Piano har redan vunnit mycket gott rykte när det gäller systemets precision och stabilitet. Den höga kvaliteten beror på att komponenterna för silent-funktionen monteras under tillverkningsprocessen. På videon nedanför kan du se hur tangentsensorerna installeras, regleringsskenan sätts fast och regleringsstavarna justeras.